Spørgsmål indkommet på hjemmesiden 5/10-2012

 

Hej

Jeg har 2 spørgsmål.

1. Jeg købte i år XXXX et flygel, for nogle penge som jeg fik udbetalt efter en arbejdsskade ,er idag pensionist. Senere fandt jeg min kommende og nu ex. Ex'en vil have, at jeg nu skal skal betale halvdelen af det jeg gav for flygel på givende tidspunkt, for at beholde mit flygel... er det rigtigt?

2. Jeg bor sammen med mine børn i en lejet lejlighed og ex'en bor i vores fælleshus. Jeg betaler både husleje der og her i min lejlighed, hvilket er en god sjat penge for en pensionist.. er dette rigtigt. Vores hus er sat til salg.

 

 

Svar afsendt til oplyst email 11/10-2012

 

Jeg vil forsøge at besvare dit spørgsmål så godt som muligt. Det er naturligvis klart, at jeg må tage forbehold for, hvad der ellers er af oplysninger - svaret bliver givet ud fra det, du har skrevet og kan derfor ikke stå i stedet for en egentlig og konkret rådgivning.

 

Ad 1)

Penge udbetalt i forbindelse med en arbejdsskade kan meget vel være personlig formue, som ikke skal deles ved skilsmisse. Dette gælder også de ting, som man køber for pengene (hvis man tydeligt kan dokumentere, at tingen er købt for erstatningen). Derfor er der en ret stor chance for, at din ex ikke har ret til halvdelen. Det har i situationen ingen betydning, om flyglet er købt før eller efter I blev gift, medmindre I har lavet en ægtepagt.

I øvrigt har man kun ret til halvdelen af den andens værdier, hvis der er et overskud i det hele taget i den ægtefælles bodel. En anden ting er så, at det som udgangspunkt vil være flyglets værdi NU (og ikke ved købet), som skal opgøres og evt. deles.

 

Ad 2)

Ja, det kan meget vel være rigtigt, at du stadig skal betale din del til huset – i hvert fald, hvis I har købt det i sameje, hvilket man jo typisk gør. Om du helt konkret er forpligtet til det kræver dog en nærmere undersøgelse af sagen. Hvis du er forpligtet til det, vil det dog samtidig betyde, at din ex på den ene eller anden måde er forpligtet til at godtgøre dig den værdi, som han har ved at have bopæl i huset.

I er langt fra de eneste som sidder i den situation, at I ikke kan sælge huset og derfor er nødt til at blive ved med at betale, også selvom en eller begge er flyttet ud af huset. Det er i bund og grund en uløselig situation, men i de enkelte skilsmisse-tilfælde kan man mange gange finde en fornuftig ordning, så økonomierne ikke ramler helt.

 

Sådan, som jeg læser dine spørgsmål, så står du i begyndelsen af en skilsmissesituation, og jeg vil råde dig til at søge advokatbistand, da det sikkert kan afklare de to spørgsmål du har og evt. andre problemstillinger ved skilsmissen. Du skal regne med selv at skulle betale for en advokat i den situation – først, hvis tingene ”udvikler” sig, vil der kunne være mulighed for at få fri proces til en advokat. Derfor skal du også være forberedt på, at mange advokater vil kræve et depositum, før de vil hjælpe dig.

 

Jeg håber mine svar har hjulpet dig lidt og, at du kommer godt igennem skilsmissen.

 

Majsmarken 1, 7190 Billund

Tlf: 76 60 23 30

Email: sikkermail-tellus@tellus.dk

John Tranums Vej 25, 6705 Esbjerg Ø

Tlf: 76 60 23 30

Email: sikkermail-tellus@tellus.dk

Nupark 47, 7500 Holstebro

Tlf: 76 60 23 30

Email: sikkermail-tellus@tellus.dk

Birk Centerpark 24, 7400 Herning

Tlf: 76 60 23 30

Email: sikkermail-tellus@tellus.dk

Advokatanpartsselskab