Udskriv
Skrevet af Andreas Brahe
Publiceret: Fredag, 22. Marts 2019

Nationalbanken udgav den 20. marts 2019 deres analyse af boligskatteaftalen fra 2017, som i daglig tale kaldes den nye ejendomsvurderingslov. I analysen kommer Nationalbanken frem til, at de nye vurderinger frem til år 2022, hvor de vurderer den nye vurdering vil have fuld effekt, kommer til at påvirke prisen på ejendomme i Danmark. I gennemsnit vurderer de, at den nye vurdering vil bidrage til en forøgelse af prisvæksten på enfamiliehuse på 1,4 pct. Derudover vil den nye vurdering i gennemsnit reducere prisvæksten på ejerlejligheder med 5,8 pct.


Det er specielt interessant, at Nationalbanken vurderer, at de nye vurderinger har meget forskellig betydning afhængig af, hvor man er i landet og det generelle prisniveau for ejendomme i det område. De vurderer f.eks. at en ejerlejlighed i København eller Aarhus formentlig vil opleve en værditilvækst, som er reduceret mere end de 5,8 pct. mens en lejlighed, der ligger i områder i Randers, Odense og Aalborg ,vil opleve en reducering, der er lavere.


Det er også værd at bemærke, at der er tale om en ændring af værditilvæksten og ikke et decideret fald. Nationalbanken vurderer nemlig, at denne reducering vil blive opslugt af andre faktorer, så der i stedet er tale om en mere begrænset vækst, end hvad der ellers ville være tilfældet. Således vil den ny vurderingslov bidrage til den bløde afdæmpning af prisudviklingen for ejerlejligheder, som allerede opleves i dag.


Nationalbankens analyse kan findes her.