Sådan lyder spørgsmålet fra mange, som ser en mulighed for at spare nogle omkostninger.

 

Svaret: Der er intet lovkrav om, at du skal have en advokat ind over for at lave testamente. Man må gerne selv binde an med opgaven, evt. med hjælp fra forskellige standardtestamenter, som kan findes på nettet.

 

Hvad får du så for pengene, hvis du alligevel bruger en advokat?
Advokaten skal sikre sig, at testamentet kommer hele vejen rundt om din situation. Der skal tages højde for, hvordan der skal deles, hvis du dør først, hvis din partner dør først, hvis nogle af jeres børn dør før jer.


Der skal tages stilling til, om børnenes arv skal være særeje, til hvornår arv til børn skal udbetales, hvis begge forældre dør, inden børnene er voksne.


Hvis I er 2, der opretter testamente sammen, skal I tage stilling til, hvor meget den længstlevende må lave om på det, når den første af jer er død.

 

Advokaten er også garant for, at et testamente er den rigtige løsning.
For ugifte samlevende er det måske en bedre løsning at gifte sig frem for eller samtidig med at oprette testamente. Derved kan spares rigtig mange penge i boafgift. Ugifte samlevende skal nemlig betale boafgift af al arv og livsforsikringer samt pensionsordninger, som tilfalder den ene efter den andens død. Boafgiften for samlevende er mellem 15 % og 36 ¼ %, det varierer efter, hvor længe man boet sammen, og hvor stor formuen er.  Ægtefæller betaler ikke boafgift, uanset hvor stor formuen er.

 

Hvis den formue, du efterlader dig, er pensionsopsparing og livsforsikringer, skal du slet ikke lave et testamente, men derimod aftale med forsikringsselskabet, banken eller pensionsselskabet, hvem der skal have pengene – en såkaldt begunstigelseserklæring. Bestemmelser om fordeling af livsforsikringer og pensioner i et testamente er kun gyldige, hvis du hverken har ægtefælle, samlever eller børn.

 

Testamentet skal oprettes korrekt
I arveloven findes der nogle regler, som skal følges nøje, for at et testamente er gyldigt oprettet. Hvis reglerne ikke er fulgt, er der stor risiko for, at arven ikke vil blive delt efter testamentet, men derimod efter reglerne i arveloven. Og det var jo de regler, man ville undgå ved at lave testamente.


Et ”hjemmelavet” testamente kan ofte give en falsk tryghed, og der kan være katastrofalt for en efterlevende ægtefælle eller samlever, hvis testamentet ikke bliver fulgt, eller det får en helt anden virkning, end I havde tænkt jer.

 

 

Seneste nyt fra TELLUS

 

Majsmarken 1, 7190 Billund

Tlf: 76 60 23 30

Email: sikkermail-tellus@tellus.dk

John Tranums Vej 25, 6705 Esbjerg Ø

Tlf: 76 60 23 30

Email: sikkermail-tellus@tellus.dk

Nupark 47, 7500 Holstebro

Tlf: 76 60 23 30

Email: sikkermail-tellus@tellus.dk

Birk Centerpark 24, 7400 Herning

Tlf: 76 60 23 30

Email: sikkermail-tellus@tellus.dk

Advokatanpartsselskab